Wednesday, September 24, 2014

Härra Armas läks koju

Härra Armas on üks ääretult intelligentne ja arukas loom. Paraku tundub, et ta peab ennast inimestest palju paremaks või õigemini ei ole osanud inimesed talle sobivat partnerlust pakkuda. Muidugi ei ole meile teada, millised suhted valitsesid härra Armsa päriskodus, kuid hoiukodudes näitas härra Armas üles ülemäärast iseseisvust ja põikpäisust. Lõppude lõpuks ei peagi kõik kodukassid olema süleloomad, aga pai võiks ju neile ikka teha ja mõnusalt külg-külje kõrval pikutada ka. Aga härra Armas arvas teisiti.

Otsisime härra Armsale kodu, kus ta saaks vabalt liikuda ega peaks inimesest väga sõltuma. Ja selline kodu härra Armsale ka leidus.  Nüüd elab härra Armas suures maa-majas, kus on turvaline ümbrus ja vähe inimesi. Privaatsust armastav loom seadis end esialgu sisse pööningul. Vaikses majas on hästi kuulda, kuidas uus elanik tubade kohal rõõmsalt ringi traavib. Söögikauss on köögiukse juures ja see tühjendatakse regulaarselt. Härra Armas on uue kodu omaks võtnud ja küll tema peakesse jõuab ühel ilusal päeva kohale ka mõte, et tuppa inimeste juurde on ta  väga oodatud.

Selleks, et härra Armas ikka lõpuks tuppa kolib, annab lootust üks suvine vahejuhtum. Hoiukodus tuulutati suure suvekuumusega tube ja härra Armas hüppas teise korruse aknast välja. Juba peeti plaane, kuidas teda otsida ja püüda. Palavad ilmad aga jätkusid ja kuna kassi enam majas ei olnud, hoiti lisaks akendele lahti ka uksed. Ühel hetkel, mõni päev pärast kassi plehkupanekut, kuulis hoiukodu perenaine trepil vaikseid samme ja hetk hiljem kassi toidukausi juurest isukat krõbinanärimise häält. Ettevaatlikult toimetades suleti välisuks ja härra Armas oli taas hoiukodu turvalises varjus. No võib ju arvata, et see oli tühi kõht, mis kassi-isanda tuppa tagasi tõi. Maja ümbrus ja aed on härra Armsale täiesti võõrad, ta ei ole seal kunagi varem saanud liikuda, tee trepist üles tuppa tagasi ei olnud varasemast tuttav. Seega võib arvata, et teekond tuppa tagasi oli härra Armsa väga teadlik valik ja arusaam, et inimeste ligi hoidmine on ikka väärt tegevus.

Jääme siis lootma, et härra Armas oma uues kodus varsti taas inimeste vajalikkuses veendub ja tänu märgiks endale mõne pai lubab teha. Ootame, et ilmade jahenedes kiisu tuppa kolib ja diivanil või tugitoolis end sisse seab. Seni võib ta pööningul möllata ja hiiri püüda - näidates, et tegemist on asjaliku loomaga, mitte mingi muidusööjaga.

No comments:

Post a Comment